Ψάρια κρύου νερού ... που δεν είναι χρυσόψαρα !

tinfoil-barb

Τα ψάρια του κρύου νερού (εκτός των γνωστών χρυσόψαρων, φυσικά) μάλλον δεν είναι τόσο γνωστά όσο τα ξαδέρφια τους.

Υπάρχουν πολλά συναρπαστικά είδη ψαριών κρύου νερού που μπορείτε να αγοράσετε για να κάνετε το ενυδρείο του σπιτιού σας πολύχρωμο και ζωντανό όσο τα ενυδρεία με τα τροπικά ψάρια θερμότερου νερού.

Στην πραγματικότητα, πολλά από τα ψάρια αυτής της λίστας βρίσκονται κυρίως σε τροπικά ενυδρεία και όχι μόνο σε ενυδρεία κρύου νερού. Παρόλα αυτά μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένα και στα δύο είδη ενυδρείων.

Γιατί ενυδρείο κρύου νερού;

  • Δεν απαιτεί θερμαντικό σώμα
  • Τα ψάρια του κρύου νερού είναι ευρέως διαθέσιμα και φθηνά
  • Γενικά είναι πιο ανθεκτικά, γεγονός που τα καθιστά καλύτερη επιλογή για αρχάριους {alertSuccess}


Platy

platy-fish-orange

Αν δεν είστε εντελώς αρχάριοι (εάν βέβαια είστε, βρίσκεστε στο σωστό μέρος) θα έχετε ήδη γνωρίσει τα Platies.
Είναι ένα από τα πιο κοινά είδη ψαριών σε οικιακά ενυδρεία σε όλο τον κόσμο. Έρχονται σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, αλλά γενικά, το σώμα τους είναι μικρό με μικρά πτερύγια και μεγαλύτερη ουρά που μοιάζει με βεντάλια.

Ένα κοινό είδος Platy που ξεφεύγει ελαφρώς από το τυπικό μέγεθος και σχήμα των ψαριών Platy, είναι το Swordtail Platy, (Ξιφοφόρος) το οποίο τείνει να έχει μακρύτερο, λεπτότερο σώμα.

Τα πιο συνηθισμένα χρώματα που θα βρείτε στα  Platy είναι το πράσινο, το κόκκινο, το κίτρινο, το λευκό και το μπλε, αλλά με τους εκτροφείς να διασταυρώνουν συνεχώς διαφορετικά είδη, μπορείτε να βρείτε και μερικούς συναρπαστικούς συνδυασμούς.

Αν και συνήθως βρίσκονται σε ενυδρεία θερμού νερού, τα ψάρια Platy μπορούν επίσης να ευδοκιμήσουν σε δεξαμενές κρύου νερού, αρκεί οι παράμετροι του νερού να διατηρούνται σταθερές. Οι πολλές αλλαγές νερού και η σταθερή θερμοκρασία θα κρατήσουν το ψάρι Platy σας χαρούμενο.

Τα ψάρια Platy προέρχονται από κοίτες αργά κινούμενων ποταμών στη Νότια Αμερική, επομένως ένα ενυδρείο με μικρή ροή και πολλή βλάστηση είναι ιδανικό.

Είναι επίσης φιλήσυχα ψάρια που θα ζήσουν αρμονικά με τα Barbs καθώς και άλλους συντρόφους, όπως οι γαρίδες και τα σαλιγκάρια. 

Pleco
pleco

Ο πανίσχυρος Πλακόστομος. Ένα κάπως επιθετικό, αντιαισθητικό ψάρι με χρυσή καρδιά. Αυτό το είδος είναι τέλειο για ενυδρεία κρύου νερού για διάφορους λόγους.

Είναι ειρηνικά και θα ζήσουν ευτυχισμένα με τα περισσότερα άλλα είδη κρύου νερού, είναι καθαριστές βυθού τους αρέσει να τρώνε φύκια, διατηρώντας το ενυδρείο σας καθαρό και τακτοποιημένο.

Δεν είναι τα πιο ενδιαφέροντα ψάρια όσον αφορά το χρώμα τους, αλλά αυτό που τους λείπει στο χρώμα, το φτιάχνουν με άλλους τρόπους, όπως τα μοναδικά μοτίβα τους σε λέπια και ενδιαφέρουσες συμπεριφορές.

Τα Plecos είναι νυκτόβια ψάρια, επομένως δεν θα τα δείτε πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το βράδυ, θα τα βρείτε να πιπιλίζουν στους τοίχους του ενυδρείου σας για υπολείμματα φυκιών καθώς και προσκολλημένα σε φυτά και σε όποιο ξύλο βρουν.

Ένα μεγάλο κομμάτι ξύλου όχι μόνο διατηρεί το ιδανικό pH για τα ψάρια Pleco, αλλά παρέχει επίσης θρέψη και παιχνίδι για το Pleco.

Εκτός από το ξύλο, θα συνιστούσα να κρατάτε πολλά φυτά για να παραμένουν κρυμμένα και ασφαλή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε με το Pleco είναι το γεγονός ότι είναι παμφάγα ψάρια. Αγαπούν τα φύκια, αλλά αυτό δεν αρκεί για να τα διατηρήσει υγιή, χρειάζονται επίσης άλλα φυτικά υλικά όπως λαχανικά και περιστασιακά κάποιες ζωντανές τροφές όπως σκουλήκια, προνύμφες και μικρά καρκινοειδή.

Το Plecos είναι η τέλεια προσθήκη σε μια δεξαμενή κρύου νερού και ένα είδος που κάθε ιδιοκτήτης ενυδρείου πρέπει να σκεφτεί να αποκτήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Pleco μπορεί να μεγαλώσει έως και 50cm σε μήκος, επομένως συνιστάται πάντα μια μεγαλύτερη δεξαμενή. 

Zebra Danio
zebra-danio

Ένα άλλο κοινό ψάρι του γλυκού νερού που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να διατηρηθούν σε ενυδρεία κρύου νερού είναι ένα κοπάδι, Zebra Danios.

Αυτά τα μικρά, ριγέ ψάρια βρίσκονται συνήθως σε τροπικά ενυδρεία σε μεγάλες ομάδες, αλλά επειδή μπορούν να αντέξουν ένα ευρύ φάσμα παραμέτρων νερού, μπορούν επίσης να ευδοκιμήσουν σε ενυδρεία κρύου νερού, αρκεί το νερό να διατηρείται σταθερό με καλό φιλτράρισμα και συχνές αλλαγές νερού .

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα Zebra danios είναι ψάρια που αρέσκονται να ζουν σε κοπάδια, επομένως είναι καλύτερα να διατηρούνται σε ομάδες των 5-6 τουλάχιστον. Είναι μικρά ψάρια, επομένως καταλαμβάνουν λίγο χώρο, αλλά είναι απίστευτα δραστήρια και απαιτούν πολύ χώρο για εξερεύνηση.

Τα χρώματα του Zebra danio τείνουν να είναι ασημί και λευκό με αστραφτερές χρυσές και μπλε ραβδώσεις. Είναι ψάρια που φαίνονται πιο όμορφα όσο πιο κοντά τα παρατηρείς.

Τα Danios είναι ένα παμφάγο ψάρι που τείνουν να μένουν κοντά στην επιφάνεια, επομένως μια τροφή ψαριών σε νιφάδες  θα λειτουργήσει μια χαρά για την κύρια διατροφή τους, με πρόσθετες ζωντανές και κατεψυγμένες τροφές που θα ρίχνονται ως λιχουδιά κάθε τόσο. 

Paradise Fish
paradise-fish-gourami

Το ψάρι Paradise Gourami είναι ένα ψάρι με ανάμεικτες απόψεις στο χόμπι της ιχθυοτροφίας. Από τη μια πλευρά, αυτό το είδος ψαριού είναι απίστευτα όμορφο να το βλέπει κανείς.

Οι ξεχωριστοί πορτοκαλί, μπλε και κόκκινοι χρωματισμοί τους τα καθιστούν ένα από τα καλύτερα ψάρια στον κόσμο, αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους περισσότερους αρχάριους είναι το γεγονός ότι είναι ένα επιθετικό ψάρι.

Τα Paradise Gourami θα επιτεθούν και θα προσπαθήσουν να φάνε οποιοδήποτε ψάρι τους μοιάζει κυριαρχικό ή οποιοδήποτε ψάρι είναι μικρότερο από αυτά.

Είναι θορυβώδη, δραστήρια και συναρπαστικά για παρακολούθηση, οπότε αν σας ενδιαφέρει να κρατήσετε τα ψάρια Paradise στο ενυδρείο, τότε να προτιμάτε να τα έχετε μόνα τους.

Εάν μπορείτε να παραβλέψετε τις επιθετικές τους τάσεις, τα ψάρια Paradise είναι στην πραγματικότητα ένα εύκολο ψάρι στη φροντίδα και είναι ιδανικά για αρχάριους, αν διατηρούνται μόνα τους. Τους αρέσουν τα δροσερά νερά που είναι σταθερά σε συνθήκες, με καλό φιλτράρισμα.

Είναι ένα εξαιρετικό ψάρι για να προσθέσετε λίγο χρώμα και ζωντάνια στο ενυδρείο σας. Τοποθετήστε μερικά από αυτά σε ένα μεγάλο, πολύ φυτεμένο ενυδρείο και απολαύστε να τα παρακολουθείτε να παίζουν. 

Guppies
guppy

Ακριβώς όπως το Platy, το Guppy δεν χρειάζεται συστάσεις. Από την άφιξή του στο χόμπι της ιχθυοτροφίας τη δεκαετία του 1860, το Guppy έχει γίνει ένα από τα πιο κοινά, αλλά και πιο αναγνωρισμένα ψάρια ενυδρείου χάρη στις εύκολες απαιτήσεις φροντίδας και την τεράστια γκάμα χρωματικών προφίλ.

Από την εισαγωγή τους στο χόμπι, τα Guppies έχουν εκτραφεί για να εμφανίζουν σχεδόν κάθε χρώμα που μπορεί κανείς να φανταστεί, από το έντονο μπλε, το μωβ και το κίτρινο. Όσο πιο μοναδικό είναι το χρώμα, τόσο πιο ακριβά τείνουν να είναι και μερικά από τα χρώματα είναι εντυπωσιακά.

Τα Guppies είναι ένα ζωοτόκο, που σημαίνει ότι γεννούν ζωντανά μικρά. Η αναπαραγωγή είναι σχετικά απλή και οι περισσότεροι κάτοχοι guppy θα επιχειρήσουν να τα αναπαράγουν κάποια στιγμή.

Όσον αφορά τη ρύθμιση της δεξαμενής, μια βαριά φυτεμένη δεξαμενή θα είναι ιδανική.

Η ιδιοσυγκρασία τους είναι ήρεμη και γαλήνια. Μπορείτε να κρατήσετε με ασφάλεια Guppies με όλα τα άλλα ψάρια σε αυτήν τη λίστα. 

Όντας ένα δημοφιλές ψάρι, υπάρχουν πολλά ειδικά τρόφιμα για Guppy στην αγορά τόσο σε νιφάδες όσο και σε μορφή σφαιριδίων. Αγαπούν επίσης τις γαρίδες, τις προνύμφες, τα σκουλήκια και τα μικρά λαχανικά όπως ο αρακάς και το αγγούρι. Δεν είναι φασαριόζοι! 

Barbs
tiger-barb-school

Ένα άλλο εξαιρετικά δημοφιλές είδος ψαριών με μεγάλη γκάμα ειδών είναι τα Barbs. Με καταγωγή από μικρά ρυάκια και ποτάμια στην Ασία και τη Δυτική Αφρική, τα Barbs μπορούν να βρεθούν σε διάφορα χρώματα και μεγέθη.

Τα πιο δημοφιλή είδη όπως τα Tiger Barbs, Rosy Barbs και Cherry Barbs δεν θα μεγαλώσουν περισσότερο από μερικά εκατοστά, καθιστώντας τα ιδανικά για μικρότερες δεξαμενές, ενώ ορισμένα είδη όπως το Tinfoil barb μπορούν να μεγαλώσουν πάνω από 30cm σε μήκος.

Είναι γνωστό ότι είναι λίγο τρελαμένα με άλλα ψάρια με ρέουσες ουρές και πτερύγια όπως οι μονομάχοι και τα χρυσόψαρα, αλλά γενικά δεν θεωρούνται επιθετικά ψάρια.

Είναι απίστευτα δραστήρια και διασκεδαστικά να τα παρακολουθείς να κάνουν ράλι γύρω από το ενυδρείο σου, επιδεικνύοντας τα όμορφα χρώματα τους. 

Τα Barbs μπορούν να ζήσουν άνετα σε δεξαμενές κρύου νερού, αρκεί το pH και η σκληρότητα (τα οποία και τα δύο πρέπει να είναι ουδέτερα) να διατηρούνται σταθερά.

Για φαγητό, θα τρώνε τα ίδια τρόφιμα με όλα τα άλλα ψάρια αυτής της λίστας: μια καλής ποιότητας  τροφή με περιστασιακά σκουλήκια και προνύμφες ως απόλαυση. 


Να λοιπόν που όταν μιλάμε για ενυδρείο κρύου νερού, δεν θα πρέπει να μας έρχεται στο μυαλό αυτόματα το χρυσόψαρο ή τα Koi. Υπάρχουν κι άλλα ψάρια που μπορούν να επιζήσουν σε πιο κρύες θερμοκρασίες, με επίβλεψη όμως και σχολαστικότητα στις  συνθήκες του νερού. 

The Tropical Fish Team

Icon Name Στόχος του Tropical Fish είναι να μοιραστεί η ομάδα των συντακτών, την μακρόχρονη εμπειρία της με το αναγνωστικό κοινό. Σε καμία περίπτωση οι συμβουλές αυτές δεν υποκαθιστούν τις υποδείξεις των επαγγελματιών και των κτηνιάτρων. facebook rss email

Νεότερη Παλαιότερη