Είναι δύσκολο να εκτρέφεις Axolotl - Ambystoma mexicanum

AXOLOTL

Το Axolotl είναι ένας τύπος υδρόβιας σαλαμάνδρας που αυξάνεται σε δημοτικότητα ως κατοικίδιο. Είναι σίγουρα εντυπωσιακό και κερδίζει συνεχώς έδαφος στην προτίμηση του κοινού.

Αν σκέφτεστε να πάρετε ένα axolotl ως κατοικίδιο, ίσως αναρωτιέστε πόσο δύσκολο είναι να το φροντίζετε. Αυτό το άρθρο θα σας δώσει όλες τις λεπτομέρειες για το είδος του ενυδρείου που χρειάζεστε, πώς να διατηρήσετε το νερό και τι να τα ταΐσετε. 

Μέγεθος ενυδρείου

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια αρκετά μεγάλη δεξαμενή. Μια δεξαμενή  60 λίτρων είναι ένα καλό μέγεθος για ένα axolotl, αλλά εάν πρόκειται να έχετε περισσότερα από ένα στη δεξαμενή, ο κανόνας είναι να προσθέσετε τουλάχιστον 38 λίτρα για κάθε επιπλέον axolotl.

Είναι καλό να αποκτήσετε ένα ενυδρείο που δεν είναι πολύ ψηλό και έχει περισσότερο χώρο στο δάπεδο, επειδή οι αξολότες είναι κάτοικοι του πυθμένα.

Είναι πολύ εύκολο να βρείτε δεξαμενές σε οποιοδήποτε από αυτά τα μεγέθη σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων ή ακόμα και από δεύτερο χέρι σε αγγελίες ή στο Facebook. 

pink-axolotl


Φίλτρο

Τα Axolotls δημιουργούν πολλά απόβλητα, οπότε θα χρειαστείτε ένα καλό φίλτρο. Οι δύο πιο δημοφιλείς τύποι φίλτρων για ένα axolotl είναι τα φίλτρα σφουγγαριών και τα φίλτρα που κρέμονται στο πίσω μέρος της δεξαμενής (φίλτρα HOB). Ένα φίλτρο για axolotl πρέπει να είναι ισχυρό, αλλά δεν θέλετε να επηρεάζει τη ροή του νερού πάρα πολύ, επειδή τους αρέσει πολύ το στάσιμο νερό.

Ντεκόρ

Μια δεξαμενή axolotl πρέπει είτε να έχει άμμο είτε να έχει γυμνό πυθμένα. Μεγάλα βράχια όπως σχιστόλιθος ή κομμάτια τερακότα μπορεί επίσης να είναι εντάξει, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν χημικές ουσίες που μπορούν να βγουν στο νερό μέσω των πετρωμάτων.

Το Axolotl δεν πρέπει ποτέ να στεγάζεται σε χαλίκι ή πετρώματα με μέγεθος όσο το κεφάλι τους ή λίγο μικρότερα. Μπορεί να τα φάνε και δεν θα μπορούν να περάσουν από το πεπτικό τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη και θάνατο.

Βεβαιωθείτε πως ό, τι χρησιμοποιείτε από διακοσμητικά είναι μαλακό και δεν μπορεί να κόψει το axolotl με οποιονδήποτε τρόπο. Τα ψεύτικα φυτά ενυδρείων είναι εντάξει, το ίδιο και τα γλαστράκια εφόσον μπορούν να εισέλθουν και να βγουν άνετα.

Οι γλάστρες από Terra Cotta είναι εξαιρετικές - οι axolotl εκτιμούν κρυψώνες σαν αυτές γιατί δεν τους αρέσει το πολύ φως. Εάν θέλετε, μπορείτε ακόμη και να δοκιμάσετε την καλλιέργεια ζωντανών φυτών. Προσπαθήστε να αποκτήσετε φυτά που ευδοκιμούν σε κρύο νερό και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. 

Παρακολούθηση της ποιότητας του νερού

Ο ευκολότερος τρόπος για να παρακολουθείτε την ποιότητα του νερού είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κιτ δοκιμών που ελέγχει το pH, τα νιτρικά, τα νιτρώδη και την αμμωνία.

Η αμμωνία και τα νιτρώδη πρέπει να είναι και τα δύο στο 0 ppm, τα νιτρικά πρέπει να είναι μεταξύ 20 και 60 ppm και το pH να είναι περίπου 7,4 έως 7,6 αν αλλά ακόμη κι αν πάει από 6,5 έως 8,0 δεν θα είναι επικίνδυνο.

Είναι σημαντικό να έχετε μια πλήρως ανακυκλωμένη δεξαμενή πριν από την προσθήκη των ζώων σας. Ο κύκλος αζώτου μπορεί να είναι λίγο δύσκολος όταν μαθαίνετε για πρώτη φορά, αλλά μην αφήσετε να σας φοβίσει, όλοι τα καταφέρνουν! 

walking-axolotl


Θερμοκρασία νερού

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η θερμοκρασία του νερού. Η ιδανική θερμοκρασία νερού για axolotls είναι μεταξύ 16-18 βαθμούς Κελσίου, αλλά είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η θερμοκρασία τουλάχιστον κάτω από τους 22 βαθμούς Κελσίου.

Εάν ζείτε σε πολύ ζεστό κλίμα, ίσως χρειαστεί να αγοράσετε ένα ψυκτικό μηχάνημα ενυδρείου, αλλά εάν ζείτε σε πιο δροσερό κλίμα, μπορεί να είστε εντάξει με έναν ανεμιστήρα.

Αλλαγές νερού / Συντήρηση ενυδρείου

Αυτή είναι η μεγαλύτερη δουλειά που θα έχετε με axolotls. Συνίσταται να κάνετε 25% εβδομαδιαία αλλαγή νερού. Εάν μετρήσετε το νερό σας και συνειδητοποιήσετε ότι η αμμωνία ή τα νιτρώδη άλατά σας είναι υψηλά, θα πρέπει να κάνετε 50% αλλαγή νερού. 

Εάν δεν μπορείτε να τα κρατήσετε κάτω μετά από αυτό, ο κύκλος σας ενδέχεται να έχει καταρρεύσει και ίσως χρειαστεί να μετακινήσετε προσωρινά τα ζωάκια σας Μην ξεχνάτε να αποχλωριώνετε πάντα νερό πριν το προσθέσετε στη δεξαμενή. 

Σίτιση

Τα καλύτερα προϊόντα για να ταΐσετε ένα axolotl είναι είτε ζωντανά σκουλήκια είτε ένα υψηλής ποιότητας πέλετ. Υπάρχουν και άλλες επιλογές, αλλά για έναν νέο ιδιοκτήτη, αυτά θα είναι η ευκολότερη επιλογή.

Τα σκουλήκια είναι διατροφικώς πλήρη και αποτελούν εξαιρετικό βασικό φαγητό. Υπάρχουν επίσης διάφορα είδη πέλετ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για axolotls. Τα πέλετ βύθισης είναι υπέροχα και τώρα υπάρχουν αρκετά, ειδικά κατασκευασμένα για axolotls.

Τα νεαρά axolotls θα πρέπει να τρώνε κάθε μέρα, αλλά τα ενήλικα axolotls θα πρέπει να τρώνε μόνο 1-2 σκουλήκια ή όσα περισσότερα πέλετ μπορούν να φάνε μέσα σε 3 λεπτά, κάθε 2-3 ημέρες.

Είναι διαχειρίσιμα ως κατοικίδια

Τα Axolotls έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις φροντίδας, αλλά σίγουρα δεν είναι τα πιο δύσκολα υδρόβια είδη. Εάν έχετε προηγούμενη εμπειρία στη διατήρηση ψαριών, μπορεί να μην σας φανεί τόσο δύσκολο.

Απλώς να ξέρετε ότι τα axolotls είναι ευαίσθητα και ενδέχεται να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ίδια προϊόντα που θα χρησιμοποιούσατε σε ένα ενυδρείο ψαριών.

Εάν δεν έχετε καμία εμπειρία με ενυδρεία, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε ένας υπέροχος ιδιοκτήτης axolotl! Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή κάνετε την έρευνά σας είναι ήδη ένα μεγάλο βήμα.

Tο axolotl κινδυνεύει να εξαφανιστεί στη φύση;

Το axolotl είναι εγγενές στη λίμνη Xochimilco και στη λίμνη Chalco στην κοιλάδα του Μεξικό. Η λίμνη Chalco αποστραγγίστηκε για να επιτρέψει την αστική επέκταση, ενώ το μόνο που απομένει από τη λίμνη Xochimilco είναι κάποια βαλτώδη απομεινάρια και ένα δίκτυο 170 km καναλιών που διασχίζουν την περιοχή Xochimilco στο νότιο τμήμα της Πόλης του Μεξικό.

Ο βιότοπος του axolotl πέρα από το οτι έχει συρρικνωθεί σε μέγεθος, μοιράζεται και με κάποιους μη ιθαγενείς θηρευτές. Το axolotl ιστορικά βρισκόταν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας στο Xochimilco μέχρι που ο κυπρίνος και η τιλάπια εισήχθησαν τη δεκαετία του 1970 για να παρέχουν τροφή στους ανθρώπους που ζούσαν στην πρώην αγροτική περιοχή. Αυτά τα χωροκατακτητικά είδη αποδεκάτισαν τους αριθμούς των axolotl.

Η ρύπανση είναι επίσης μια ακόμη απειλή. Τα απόβλητα, τα σκουπίδια, τα πλαστικά, τα βαρέα μέταλλα και τα υψηλά επίπεδα αμμωνίας από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων φράζουν τα κανάλια όπου ζουν τα axolotls.

Υπάρχουν ορισμένα προγράμματα που αναπαράγουν, απελευθερώνουν και παρακολουθούν τα axolotls σε λίμνες ελέγχου και κανάλια γύρω από το Xochimilco για να διατηρήσουν, ελπίζουμε, μέρος της φυσικής γενετικής τους ποικιλότητας. Αλλά αν δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα μακροπρόθεσμο κατάλληλο σπίτι για τα axolotls – επιλύοντας τα προβλήματα που επισημάνθηκαν παραπάνω – τότε το μέλλον τους στην άγρια φύση φαίνεται ζοφερό.

Κάρτα πληροφοριών

Δυσκολία Μεσαίο
Ιδανικό μέγεθος δεξαμενής 76 λίτρα
Μέγεθος 15 - 25 cm
Περιβάλλον Γλυκού νερού
PH 6.5 – 8.0
Θερμοκρασία 15.6 - 18°C
Σκληρότητα νερού 6 - 16 dH
Πόσα ψάρια κατ' ελάχιστο 1-2
Διαθεσιμότητα Σπάνιο
Διατροφή Σαρκοφάγο
Τροφές Pellet, Ζωντανά, κατεψυγμένα
Διάρκεια ζωής 5-17 χρόνια
Βιότοπος Central America
Οικογένεια Ambystomatidae{alertInfo}

The Tropical Fish Team

Icon Name Στόχος του Tropical Fish είναι να μοιραστεί η ομάδα των συντακτών, την μακρόχρονη εμπειρία της με το αναγνωστικό κοινό. Σε καμία περίπτωση οι συμβουλές αυτές δεν υποκαθιστούν τις υποδείξεις των επαγγελματιών και των κτηνιάτρων. facebook rss email

Νεότερη Παλαιότερη