Τα 10 κορυφαία "εύκολα" ψάρια που αγαπούν οι αρχάριοι

eykola-psaria-gia-arxarious

Ορισμένα ψάρια ταξινομούνται ως «ψάρια για αρχάριους» επειδή είναι εύκολα στη φροντίδα, και πολύχρωμα. Ωστόσο, ακόμη και έμπειροι του είδους στρέφονται συχνά σε αυτά, επειδή είναι τόσο ευχάριστα στο μάτι και δεν χρειάζονται τόσο μεγάλη προσοχή όσο κάποια είδη υψηλής δυσκολίας. 


1. Black Neon Tetra (Hyphessobrycon herbertaxelrodi)

Black-Neon-Tetra-Hyphessobrycon-herbertaxelrodi)
Black Neon Tetra (Hyphessobrycon herbertaxelrodi)

Αυτό το εντυπωσιακό ψάρι είναι γνωστό για τις συμπαγείς λευκές και μαύρες οριζόντιες λωρίδες του με ένα κόκκινο «φρύδι» πάνω από την κόρη του ματιού. Λόγω των κυρίως ουδέτερων χρωμάτων του, διαπιστώνουμε ότι το μαύρο του ταιριάζει καλά με ψάρια πολλών άλλων χρωμάτων. Φτάνουν περίπου τα 4 cm σε μήκος και γίνονται ελαφρώς μεγαλύτερα από τα neon tetra (Paracheirodon innesi).Tα καταφέρνουν καλύτερα σε μια ομάδα 6-12 ψαριών. Τα μαύρα tetra είναι πολύ επιεική όταν πρόκειται για λάθη αρχαρίων και μπορούν να αντέξουν μια μεγάλη ποικιλία θερμοκρασιών και παραμέτρων νερού. Η στιβαρότητα και η φύση τους μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση στα πρώτα στάδια διατήρησης των ψαριών σας.


2. Kuhli Loach (Pangio kuhlii)

Kuhli Loach (Pangio kuhlii)
Kuhli Loach (Pangio kuhlii)

Αυτό το μικροσκοπικό «χέλι» είναι ένα δημοφιλές ψάρι λόγω του περίεργου σώματος του που μοιάζει με μακαρόνι καθώς και λόγω των εναλλασσόμενων κίτρινων και μαύρων γραμμών  του. Μόνιμος κάτοικος του βυθού, γίνεται περίπου10 εκατοστά. Του αρέσει να σκουπίζει το έδαφος και να κρύβεται πίσω από διακοσμήσεις ενυδρείων, ξύλα και φυτά. Για να τα ενθαρρύνετε να βγουν στα ανοιχτά, αφήστε τα γεύματά τους κοντά στο μπροστινό μέρος της δεξαμενής. Τους αρέσει να τρώνε κατεψυγμένα σκουλήκια, λυοφιλοποιημένα σκουλήκια tubifex και μικρά βυθιζόμενα pellets. 


3. Bristlenose Plecostomus (Ancistrus sp.)

plecostomus
Bristlenose Plecostomus (Ancistrus sp.)

Πολλοί αρχάριοι καταλήγουν με έναν πλακόστομο επειδή φαίνονται όμορφοι και τους αρέσει να κρέμονται στο γυαλί ή στο κάτω μέρος της δεξαμενής. Ωστόσο, ορισμένα είδη μπορούν να μεγαλώσουν πάρα πολύ, οπότε σκεφτείτε να επιλέξετε ένα bristlenose pleco που παραμένει σχετικά μικρός και είναι ειρηνικός. Τα αρσενικά έχουν μικρές τρίχες στο πρόσωπό τους, αλλά τα θηλυκά συνήθως όχι. Φροντίστε να τα ταΐσετε με καλής ποιότητας πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως λευκές φέτες κολοκυθιού και πράσινα φασόλια εκτός από την αγορασμένη τροφή.


4. Harlequin Rasbora (Trigonostigma heteromorpha)

Harlequin-Rasbora
Harlequin Rasbora (Trigonostigma heteromorpha)

Ο καθένας βάζει στη λίστα του με ψάρια για αρχάριους αυτό το ψάρι λόγω της εκπληκτικής του εμφάνισης, της ανθεκτικότητας και του χαμηλού κόστους. Τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα όμορφο κοπάδι με πορτοκαλί ράσμπορα μήκους 5 εκατοστών με ένα συμπαγές μαύρο τρίγωνο στο σώμα τους. Χρειάζεστε τουλάχιστον έξι ή περισσότερα για να νιώσουν τα πιο ευτυχισμένα στο περιβάλλον τους. 


5. Albino Cory Catfish (Corydoras aeneus)

albino-catfish
Albino Cory Catfish (Corydoras aeneus)

Τα γατόψαρα είναι αγαπημένα λόγω της χαρούμενης προσωπικότητάς τους και της ικανότητάς τους να διατηρούν τον πάτο καθαρό από υπολείματα. Υπάρχουν πάνω από 100 είδη στο γένος Corydoras, αλλά μας αρέσουν τα αλμπίνο λόγω της ανθεκτικότητάς τους, της φθηνής τους τιμής και των λαμπερών ροζ λεπιών τους που ξεχωρίζουν σε ένα φυτεμένο ενυδρείο ή σε μαύρο χαλίκι. Εάν δεν προτιμάτε το ροζ, μπορείτε επίσης να βρείτε ένα μπρονζέ κόρι, το οποίο είναι το ίδιο είδος σε σκούρο πρασινοκαφέ χρώμα. Αυτό το ψάρι φτάνει τα 7 εκατοστά και λατρεύει να καταβροχθίζει κατεψυγμένα σκουλήκια, και μικρά pellets βυθιζόμενα.


6. Cherry Barb (Puntius titteya)

cherry-barb
Cherry Barb (Puntius titteya)

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι τα μπάρμπ είναι επιθετικά, αλλά ευτυχώς αυτά τα μπαρμπ δεν είναι πιο επιθετικά από το μέσο τετρα ή ρασμπόρα. Τα αρσενικά έχουν έντονο κόκκινο χρώμα, ενώ τα θηλυκά είναι λίγο πιο ξεθωριασμένα κόκκινα. Ενώ μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πάρετε μόνο αρσενικά για το ενυδρείο σας, προσπαθήστε να αγοράσετε τουλάχιστον 1-2 θηλυκά για κάθε αρσενικό, επειδή τα αγόρια δείχνουν τον καλύτερο χρωματισμό τους όταν έχουν κορίτσια για να εντυπωσιάσουν. Αν τα ταΐζετε με τρόφιμα υψηλής ποιότητας όπως νιφάδες κριλ, αποξηραμένα και κατεψυγμένα τρόφιμα, είναι πολύ εύκολο να αναπαραχθούν και γεννούν συνεχώς αυγά. Ωστόσο, οι ενήλικες τρώνε τους απογόνους τους, οπότε φυτέψτε ένα δάσος από πυκνά φυτά ενυδρείου, για να κρυφτούν τα μωρά.

 

7. Red Eye Tetra (Moenkhausia sanctaefilomenae)

red-eye-tetra
Red Eye Tetra (Moenkhausia sanctaefilomenae)

Αν αγοράσατε κατά λάθος ένα μεγαλύτερο, ημι-επιθετικό ψάρι, συνδυάστε το με ένα μεγαλύτερο, πιο γεμάτο σώμα ψάρι κοπαδιού. Μεγαλώνουν περίπου 7 εκατοστά και είναι ανεκτικά σε ένα ευρύ φάσμα παραμέτρων νερού. Το ασημί σώμα τους, τα κόκκινα μάτια και η μαύρη ουρά τους έρχονται σε καλή αντίθεση με φόντο πράσινων φυτών ή μια κοινότητα άλλων πολύχρωμων ψαριών. Πάρτε έξι ή περισσότερα σε μια ομάδα για να κολυμπούν στη μέση του ενυδρείου σας και τροφοδοτήστε τους με μια ποικιλία από τρόφιμα, όπως νιφάδες, αποξηραμένα σκουλήκια αίματος και μπουκιές Vibra.

 

8. White Cloud Mountain Minnow (Tanichthys albonubes)

white-cloud
White Cloud Mountain Minnow (Tanichthys albonubes)

Είναι πολύ φθηνά, φτάνουν μόνο τα 4 εκατοστά και δεν χρειάζονται θερμαντικό σώμα επειδή ζουν σε ψυχρότερες θερμοκρασίες. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι τα διατηρούν έξω σε υπαίθριες μίνι λίμνες ή γούρνες κατά τη θερινή περίοδο (ή όλο το χρόνο, ανάλογα με το κλίμα). Απλώς βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του νερού δεν υπερβαίνει τους 27 °C αλλιώς μπορεί να γίνουν επιρρεπή σε ασθένειες. 


9. Siamese Algae Eater (Crossocheilus oblongus)

siamese-algae-eater
Siamese Algae Eater (Crossocheilus oblongus)

Άλλο ένα υπέροχο ψάρι που είναι ιδανικό για κατανάλωση άλγης και υπολειπόμενων τροφών ψαριών στη δεξαμενή. Είναι ένα μεγαλύτερο ψάρι που μεγαλώνει περίπου 15 εκατοστά σε μήκος. Από τεχνική άποψη, είναι ένα ψάρι εύκολο, αλλά επειδή μπορεί να είναι ημι-επιθετικά,  τα πάνε καλύτερα όταν έχετε μόνο ένα κομμάτι ή τρία ή περισσότερα για να διατηρούν ο ένας τον άλλον υπό έλεγχο. Αν βάλετε 2, τότε το ένα θα υποφέρει.


10. Endler’s Livebearer (Poecilia wingei)

endlers-fish
Endler’s Livebearer (Poecilia wingei)

Τα όμορφα χρώματα τους είναι μερικές φορές το αποτέλεσμα επιλεκτικής αναπαραγωγής, που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Ωστόσο, τα Endler είναι μια καλή επιλογή επειδή ο φυσικός τους χρωματισμός φαίνεται εκπληκτικός. Διαπιστώσαμε ότι είναι αρκετά προσαρμόσιμα σε pH 6,5 και άνω και θερμοκρασίες μεταξύ 20-28 °C. Προτιμούν ορισμένα μέταλλα στο νερό τους, οπότε αν διαπιστώσετε ότι το νερό της βρύσης σας έχει χαμηλή GH (γενική σκληρότητα), δοκιμάστε να προσθέσετε κάποιο Wonder Shell ή Seachem Equilibrium. Αν ψάχνετε για ένα οικονομικό ψάρι που φαίνεται απίστευτο δοκιμάστε το Endler. 

The Tropical Fish Team

Icon Name Στόχος του Tropical Fish είναι να μοιραστεί η ομάδα των συντακτών, την μακρόχρονη εμπειρία της με το αναγνωστικό κοινό. Σε καμία περίπτωση οι συμβουλές αυτές δεν υποκαθιστούν τις υποδείξεις των επαγγελματιών και των κτηνιάτρων. facebook rss email

Νεότερη Παλαιότερη