Φυσικοί τρόποι για να κατεβάσετε την αμμωνία

galaxy-danio

Η αμμωνία είναι μια επικίνδυνη για τα ψάρια ουσία, ακόμη και όταν είναι τόσο χαμηλή όσο ένα μέρος ανά εκατομμύριο και ένας αόρατος δολοφόνος των ψαριών. Τα ψάρια παράγουν αμμωνία μέσω των βραγχίων τους καθώς αναπνέουν, αλλά δεν είναι προσαρμοσμένα για να μπορούν να την αντιμετωπίσουν, καθώς στη φύση αραιώνεται από την απεραντοσύνη του υδάτινου όγκου που ζουν.

Στα ενυδρεία χρησιμοποιούμε φίλτρα, ή πιο συγκεκριμένα τα ζωντανά, ευεργετικά βακτήρια που κατοικούν μέσα στα φίλτρα, για να μειώσουμε φυσικά τα επίπεδα αμμωνίας. Χάρη στη Μητέρα Φύση υπάρχουν στελέχη βακτηρίων, που ονομάζονται Νιτροποιητικά βακτήρια, τα οποία μπορούν να μετατρέψουν την τοξική αμμωνία πρώτα σε νιτρώδη, τα οποία είναι επίσης τοξικά, και στη συνέχεια στο λιγότερο επιβλαβές νιτρικό άλας.

Αυτό είναι το πιο σημαντικό μέρος του κύκλου του αζώτου και είναι αυτό που μας επιτρέπει να κρατάμε οποιοδήποτε ψάρι στα ενυδρεία.

Ο πρώτος τρόπος για να μειώσετε τα επίπεδα αμμωνίας είναι να εγκαταστήσετε ένα φίλτρο και να το δουλεύετε 24 ώρες το 24ωρο. Αυτό θα γίνει το σύστημα υποστήριξης ζωής για τα ψάρια σας.

1.Κύκλος χωρίς ψάρια αρχικά

Μπορείτε να κάνετε κάτι που ονομάζεται στρώσιμο χωρίς ψάρια, όπου βελτιώνετε το νερό και ωριμάζετε τη δεξαμενή πριν προστεθούν ψάρια. Όταν τα επίπεδα αμμωνίας και νιτρωδών είναι στο μηδέν, παρόλο που στην πραγματικότητα προσθέσατε αμμωνία, η δεξαμενή είναι έτοιμη για ψάρια. 

2.Μειώστε τον αριθμό των ψαριών

Μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της αμμωνίας που παράγεται έχοντας λιγότερα ψάρια. Ένα υπερβολικά γεμάτο ενυδρείο έχει περισσότερα ψάρια που αναπνέουν και ρυπαίνουν και μεγαλύτερο κίνδυνο ανόδου της αμμωνίας, ακόμη και με ένα ώριμο φίλτρο στη θέση του. Αραιώστε τα ψάρια σας και θα έχετε κυριολεκτικά λιγότερη αμμωνία.

3.Ταΐστε λιγότερο για να μειώσετε την αμμωνία

Η υπερβολική σίτιση προκαλεί αύξηση των επιπέδων αμμωνίας, επομένως ταΐστε λιγότερο και αφαιρέστε τυχόν τροφή που δεν καταναλώθηκε και η συνολική ποσότητα αμμωνίας που παράγεται μπορεί να μειωθεί.

4.Προσθέστε φυτά για να μειώσετε την αμμωνία

Εάν έχετε δεξαμενή με κρύο νερό ή τροπικό νερό και έχει φως, μπορείτε να προσθέσετε ζωντανά φυτά. Τα φυτά μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιήσουν την αμμωνία ως πηγή τροφής, γι' αυτό φυτέψτε το ενυδρείο με φυτά ταχέως αναπτυσσόμενα που δεν θα πρέπει σχεδόν ποτέ να αντιμετωπίσετε αυξημένα επίπεδα αμμωνίας. Τα φυτά είναι ένας εξαιρετικός επιπλέον τρόπος για να μειώσετε φυσικά την αμμωνία. 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Βιολογικό φίλτρο στο ενυδρείο - Πως ενεργοποιείται; {alertError}

The Tropical Fish Team

Icon Name Στόχος του Tropical Fish είναι να μοιραστεί η ομάδα των συντακτών, την μακρόχρονη εμπειρία της με το αναγνωστικό κοινό. Σε καμία περίπτωση οι συμβουλές αυτές δεν υποκαθιστούν τις υποδείξεις των επαγγελματιών και των κτηνιάτρων. facebook rss email

Νεότερη Παλαιότερη