Στήσιμο του πρώτου σου ενυδρείου βήμα προς βήμα

stisimo-enydreiou

Το στήσιμο ενός νέου ενυδρείου έχει αναμφίβολα μια ανυπέρβλητη χαρά. Θα πρέπει όμως να γίνει σωστά για να αποφευχθούν στενοχώριες, ειδικά αν κάποιος είναι νέος στο χόμπι αυτό. Ας δούμε από κάτω κάποιον οδηγό για τον αρχάριο χομπίστα.

Πριν αγοράσετε ένα ενυδρείο πρέπει να έχετε υπόψη ένα περίπου τι ψάρια θέλετε να βάλετε στο ενυδρείο και ποιό είναι το μέγιστο μέγεθος του ψαριού όταν ενηλικιωθεί. Αφού επιλέξετε τι ψάρια σας αρέσουν, ψάξτε να βρείτε τι απαιτήσεις έχουν. Ακόμη ένα σημείο που θα πρέπει να προσέξετε είναι η συμβατότητα των ψαριών. Κάποια ψάρια είναι επιθετικά και θα φάνε τα μικρότερα, ενώ άλλα προστατεύουν την περιοχή τους και χτυπούν ότι περνάει κοντά τους.

1. Αφαιρέστε το δοχείο / ενυδρείο από το κουτί

Αφαιρέστε προσεκτικά τη δεξαμενή σας από το κουτί της και τοποθετήστε την σε ασφαλές σημείο. ο. Προσθέστε το φόντο του ενυδρείου σας εάν έχετε αγοράσει ένα γι αυτό τον σκοπό. Εάν το ενυδρείο σας διαθέτει φως, βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί. Μπορεί επίσης να θέλετε να σκουπίσετε το εσωτερικό της δεξαμενής με ένα υγρό πανί (χωρίς χημικά ή σαπούνια) για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει σκόνη.

Υπόδειξη: Η τοποθέτηση του πρέπει να γίνει προσεκτικά μιας και το έπιπλο στο οποίο θα βρίσκεται πρέπει να ευθυγραμισμένο με αλφάδι. Ενα ενυδρείο 320lt σε ένα έπιπλο που δεν πατάει ίσια μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα {alertSuccess}

2. Τοποθετήστε το δοχείο / ενυδρείο σας στη θέση του

Μόλις δημιουργήσετε τη βάση σας και προσθέσετε το φόντο σας, τοποθετήστε τη δεξαμενή σας στην καθορισμένη περιοχή της. 

Υπόδειξη: Σκεφτείτε τη θέση της δεξαμενής σας. Κοντά σε παράθυρα, καλοριφέρ και μονάδες κλιματισμού μπορεί να προκληθούν προβλήματα από τον επιπλέον φωτισμό, τον κρύο ή ζεστό αέρα. Θυμηθείτε ότι ακόμη και μικρές ποσότητες μεταβολής της θερμοκρασίας πάνω ή κάτω μπορούν να στρεσάρουν τα ψάρια. {alertSuccess}


african-cichlid-in-aquarium

3. Ξεπλύνετε το χαλίκι και τα διακοσμητικά

Με λίγο ζεστό νερό (χωρίς χημικά ή σαπούνια), ξεπλύνετε σχολαστικά το χαλίκι και τα στολίδια που έχετε αγοράσει. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι δεν θα περιέχουν σκόνη και ουσίες που μπορεί να βγάλουν χρώμα. Τοποθετήστε τα στη δεξαμενή προσθέτοντας το χαλίκι αργά και προσεκτικά, για να βεβαιωθείτε ότι δεν χτυπά πολύ δυνατά στο κάτω μέρος της δεξαμενής και προκαλέσετε κάποια ζημιά. 

4. Γεμίστε τη δεξαμενή σας

Γεμίστε τη δεξαμενή σας με νερό βρύσης. Ίσως θελήσετε να χρησιμοποιήσετε έναν σωλήνα εάν είναι δυνατόν. Ξεκινήστε να γεμίζετε αργά τη δεξαμενή για να αποφύγετε τυχόν θολότητα από το χαλίκι σας. 

Υπόδειξη: Τοποθετήστε μια μικρή λεκάνη στο κάτω μέρος της δεξαμενής σας και ρίξτε αργά το νερό στη λεκάνη, για να ελαχιστοποιήσετε τη θολότητα. {alertSuccess}

5. Ενεργοποιήστε το φίλτρο (και θερμαντήρας, εάν υπάρχει)

Τώρα είναι η ώρα να ενεργοποιήσετε τον ηλεκτρικό εξοπλισμό που σχετίζεται με τη δεξαμενή σας (ΜΗΝ το κάνετε εκ των προτέρων, καθώς αυτό θα προκαλέσει ζημιά στον ηλεκτρικό εξοπλισμό σας). Το φως μπορεί να παραμείνει κλειστό για τώρα αν προτιμάτε. Κατά γενικό κανόνα, αφήστε το φως σας μόνο για οκτώ ώρες την ημέρα, καθώς πλέον μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη των φυκών και ανεπιθύμητης άλγης.

6. Προσθέστε βοηθητικά φάρμακα

Διαβάστε όλες τις οδηγίες στα μπουκάλια φαρμάκων προετοιμασίας του νερού για να βεβαιωθείτε ότι προσθέτετε τη σωστή δοσολογία στο δοχείο σας. Προσθέστε τώρα ότι χρειάζεται. Ένα προϊόν δημιουργίας βιολογικού φίλτρου για τη δημιουργία ευεργετικών βακτηρίων είναι απαραίτητο κατά την εκκίνηση ενός ενυδρείου.


7. Αφήστε την δεξαμενή να κάνει τον κύκλο της

Αφήστε τη δεξαμενή σας να κάνει τον κύκλο της και να δημιουργήσει ένα υγιές βιολογικό φίλτρο πριν προσθέσετε σε οποιοδήποτε ψάρι. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και ένα μήνα. Για να ξεκινήσετε τον κύκλο, προσθέστε μια καλή ποσότητα τροφής ψαριών στο νερό. Αυτό θα διαλυθεί σε αμμωνία και άλλα προϊόντα με τα οποία τ΄ρεφονται τα βακτήρια θα αρχίσουν να δρουν και να πολλαπλασιάζονται.

Αφήνοντας να αναπτυχθεί ένα υγιές περιβάλλον, θα μειώσετε την πιθανότητα της δεξαμενής σας να παρουσιάσει το σύνδρομο του νέου ενυδρείου New Tank Syndrome το οποίο είναι μια τοξική συσσώρευση αμμωνίας και νιτρωδών.

Υπόδειξη: Καθώς η δεξαμενή εξακολουθεί να λειτουργεί, συνιστάται να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα ψαριών, αρχικά, η οποία θα επιτρέψει στα βακτήρια να εντείνουν τη λειτουργία τους αποτελεσματικά. Στη συνέχεια, για μερικές εβδομάδες, προσθέστε σιγά σιγά περισσότερα ψάρια. {alertSuccess}

8. Συνεχίστε να δοκιμάζετε το νερό σας

Μόλις προσθέσετε όλα τα ψάρια στη νέα δεξαμενή σας, τα πρόσθετα απόβλητα που παράγουν θα μπορούσαν να προκαλέσουν άνοδο της αμμωνίας. Τα ευεργετικά βακτήρια θα συνεχίσουν να καταναλώνουν αμμωνία, ωστόσο, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε όλο αυτό, γιατί η αμμωνία μερικές φορές εκτινάσσεται απότομα σε ύψη ρεκόρ. Ειδικά στα καινούργια ενυδρεία που δεν έχουν στρώσει ακόμα.

Αν έχετε υπομονή και παρατηρείτε τα ψάρια σας για τυχόν εκδηλώσεις συμπτωμάτων τότε θα πάνε όλα καλά με τις λιγότερες ή και καθόλου απώλειες.

9. Μερικές επιπλέον συμβουλές

Αν αυτό είναι το πρώτο σας ενυδρείο, να τι θα χρειαστείτε:

  • Φωτισμό
  • Φίλτρο
  • Θερμόμετρο νερού και θερμαντή νερού (για ορισμένα είδη ψαριών)
  • Χαλίκι ή άμμο για τον πάτο του ενυδρείου
  • Φυτά (αληθινά ή ψεύτικα)
  • Διακοσμητικά βυθού
  • Εξοπλισμό καθαρισμού (ξύστρα για την άλγη, λάστιχο, σκούπα αναρρόφησης βυθού)
  • Μία απόχη
  • Τα ειδικά φάρμακα για την προετοιμασία του νερού
  • Τροφή για τα ψάρια

Για να τοποθετήσετε ψάρια στο νερό πρέπει:
  • η θερμοκρασία να είναι σταθερή κατά προτίμηση στους 26 βαθμούς κελσίου
  • το ph να είναι σταθερό ανάμεσα σε 7 και 8
  • οι μετρήσεις αμμωνίας και nitrites να είναι 0
  • οι μετρήσεις nitrates να είναι <10ppm
The Tropical Fish Team

Icon Name Στόχος του Tropical Fish είναι να μοιραστεί η ομάδα των συντακτών, την μακρόχρονη εμπειρία της με το αναγνωστικό κοινό. Σε καμία περίπτωση οι συμβουλές αυτές δεν υποκαθιστούν τις υποδείξεις των επαγγελματιών και των κτηνιάτρων. facebook rss email

Νεότερη Παλαιότερη