Είναι ασφαλές να συμβιώνουν χρυσόψαρα με άλλα τροπικά ψάρια;

xrysopsara

Τα χρυσόψαρα είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή ψάρια ενυδρείων στον κόσμο και είναι συνήθως τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό των αρχαρίων όταν σκέφτονται να στήσουν ένα ενυδρείο.

Τα χρυσόψαρα είναι εξαιρετικά κοινά, καθιστώντας τα φθηνά και με πληροφορίες σχετικά με τη φροντίδα τους να είναι άμεσα διαθέσιμες παντού.

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που ξεκινούν να μπουν στον κόσμο της τροπικής ιχθυοτροφίας συχνά αναρωτιούνται αν ένα ή δύο χρυσόψαρα θα μπορούσαν να επιβιώσουν μέσα στην τροπική δεξαμενή τους και η απάντηση, όπως στα περισσότερα πράγματα, δεν είναι τόσο απλή.

Μπορώ να βάλω χρυσόψαρα μαζί με άλλα τροπικά ψάρια;

Τεχνικά, ναι, αλλά δεν θα το συνιστούσαμε. Τα χρυσόψαρα έχουν μεταβολισμό που ευδοκιμεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι συνήθως σε ένα τροπικό ενυδρείο. Είναι επίσης εξαιρετικά ακατάστατα ψάρια, που οδηγούν σε εξάρσεις αμμωνίας και νιτρικών αλάτων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να σκοτώσουν άλλα ψάρια στη δεξαμενή σας.

Τα χρυσόψαρα είναι απίστευτα ανθεκτικά. Μπορούν να επιβιώσουν σε ένα ευρύ φάσμα παραμέτρων νερού (δεν είναι ο στόχος μας να «επιβιώνει» αλλά να «ευδοκιμεί», κάτι που πρέπει πάντα να επιδιώκουμε με τους υδρόβιους φίλους μας)

Με την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγουν τα χρυσόψαρα, οι παράμετροι του νερού μπορούν να αλλάζουν συνεχώς, με αιχμές αμμωνίας και νιτρικών αλάτων να εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά, κάτι που είναι σύνηθες για τα χρυσόψαρα.

Τα περισσότερα τροπικά ψάρια, ωστόσο, δεν είναι τόσο τυχερά και οι παραμικρές αλλαγές στις παραμέτρους του νερού μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος, αυξημένη πιθανότητα ασθένειας και ενδεχομένως θάνατο.  

Χρυσόψαρα και τροπικά ψάρια, χρειάζονται διαφορετικές θερμοκρασίες;

Τα χρυσόψαρα έχουν μεταβολικό ρυθμό που ευδοκιμεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από τους τροπικούς φίλους τους, οι οποίοι θα είναι πιο υγιείς αν ζουν σε θερμότερα νερά.

Η διατήρηση των χρυσόψαρων σε υψηλότερες θερμοκρασίες, και πάλι, είναι τεχνικά εφικτό, αλλά θα μειώσετε σοβαρά το προσδόκιμο ζωής τους.

Τα χρυσόψαρα θα ζήσουν πολύ περισσότερο και θα είναι πολύ πιο υγιή όταν διατηρούνται σε θερμοκρασίες νερού που είναι πολύ πιο κρύες. 

Διαφέρει η διατροφή τους από άλλα ψάρια;

Σε αντίθεση με πολλά τροπικά ψάρια που τρώνε αργά και με τον δικό τους ρυθμό, ένα χρυσόψαρο δεν θα σκεφτεί δύο φορές να καταβροχθίσει κάθε μπουκιά τροφής που πέφτει στο περιβάλλον του.

Δεν λαμβάνουν υπόψη την ευημερία των συντρόφων τους, απλά τρώνε ό,τι βλέπουν.

Ο κίνδυνος αυτού είναι προφανής. Τα τροπικά ψάρια σας μπορεί να μην έχουν την απαραίτητη διατροφή που χρειάζονται για να επιβιώσουν, απλώς και μόνο επειδή δεν μπορούν να φτάσουν στην τροφή τους εγκαίρως.

Τα χρυσόψαρα αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και είναι ένα μεγάλο είδος ψαριού. Καταλήγει να γίνει τεράστιο.

Μπορούν να αυξηθούν γρήγορα σε αρκετά εκατοστά και ορισμένα είδη μπορούν να φτάσουν τους 30-40 πόντους κάτω από κατάλληλες συνθήκες.

Εάν αποφασίσετε να διατηρήσετε μικρότερα τροπικά ψάρια στη δεξαμενή σας που δεν θα μεγαλώσουν ποτέ σε μέγεθος περισσότερο από 4-6 εκατοστά Tetras, Danios και Guppies για να αναφέρουμε μερικά, μην εκπλαγείτε αν ξυπνήσετε ένα πρωί και τα έχουν φάει.

Τα τροπικά ψάρια μπορεί να πειράξουν τα χρυσόψαρα;

Ενώ το χρυσόψαρο είναι γενικά ένα πολύ ήσυχο ψάρι, ορισμένα τροπικά ψάρια δεν είναι.

Δεν είναι ότι το χρυσόψαρο σας θα εκφοβίζεται πάντα από τα τροπικά ψάρια στη δεξαμενή σας, αλλά μερικές φορές τα μακριά, ρέοντα πτερύγια που έχουν μερικά χρυσόψαρα θα γίνουν ο στόχος για τσίμπημα.

Ο εκφοβισμός γενικά δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε αν βάλετε μαζί χρυσόψαρα και τροπικά ψάρια, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Τα μεγαλύτερα ψάρια όπως το Αγγελόψαρο μπορεί να είναι απίστευτα κυριαρχικό και δεν θα νοιαστεί πόσο μεγάλο είναι το χρυσόψαρο σας, αλλά θα του δείξει ποιος κάνει κουμάντο στο ενυδρείο.

Είναι κοινωνικά τα χρυσόψαρα;

Τα χρυσόψαρα είναι κοινωνικά ψάρια και απολαμβάνουν τη συντροφιά άλλων χρυσόψαρων, επομένως η διατήρησή τους με διαφορετικά είδη ψαριών θα μπορούσε να τους προκαλέσει άγχος και δεν θα τους παρείχε το σωστό περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν.

Συμπέρασμα

Παρόλο που τεχνικά είναι εφικτό να συμβιώσουν τροπικά ψάρια και χρυσόψαρα, δεν προτείνεται σε καμία περίπτωση.

The Tropical Fish Team

Icon Name Στόχος του Tropical Fish είναι να μοιραστεί η ομάδα των συντακτών, την μακρόχρονη εμπειρία της με το αναγνωστικό κοινό. Σε καμία περίπτωση οι συμβουλές αυτές δεν υποκαθιστούν τις υποδείξεις των επαγγελματιών και των κτηνιάτρων. facebook rss email

Νεότερη Παλαιότερη