Fish pop-eye disease Εξωφθαλμία

Fish pop-eye disease

Η νούμερο 1 αιτία της διόγκωσης του ματιού ενός ψαριού είναι το τραύμα. Συνήθως, ένα ψάρι χτυπάει πάνω σε κάτι, τραυματίζοντας το μάτι. Εάν ο βολβός του ματιού δεν είναι χτυπημένος, μπορεί να είναι μια άλλη κατάσταση που ονομάζεται PopEye -  εξωφθαλμία. 

Τα ψάρια λαμβάνοντας συνεχώς νερό από τα βράγχια, προσλαμβάνουν ουσίες από το νερό, ενίοτε τοξικές, ώστε τα νεφρά τους που είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση και την απομάκρυνση των βλαβερών κατάλοιπων κάνουν όλη τη δουλειά της αποτοξίνωσης. Εάν τα νεφρά και / ή τα βράγχια του ψαριού δεν λειτουργούν σωστά, το σώμα του αρχίζει να κατακρατά υγρά. 

Αυτά τα υγρά μπορούν να συσσωρευτούν στους ιστούς πίσω από το μάτι, κάνοντάς το να πεταχτεί προς τα έξω. Δεδομένου ότι αυτό είναι ένα δευτερεύον κλινικό σημάδι, είναι κρίσιμο να εντοπιστεί η αιτία της δυσλειτουργίας των νεφρών ή των βραγχίων.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Dropsy - Υδρωπικία ψαριών - Διάγνωση και θεραπεία {alertError}

Η σοβαρότητα του popeye μπορεί να διαφέρει αρκετά. Σε πιο ήπιες περιπτώσεις, το μάτι μπορεί να παραμείνει καθαρό και να έχει μόνο μέτριο πρήξιμο

Ωστόσο, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις της νόσου μπορεί να γίνει ζημιά στον κερατοειδή, δημιουργώντας μια θολή όψη του ματιού. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, το πρήξιμο μπορεί να γίνει τόσο έντονο που το μάτι να διαλυθεί.

Σημείωση: Το popeye μπορεί να επηρεάσει όλα τα ψάρια ανεξάρτητα από το είδος ή το περιβάλλον. Επηρεάζει επίσης ψάρια γλυκού και αλμυρού νερού. {alertSuccess}

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της νόσου  popeye είναι ανεπαίσθητα στην αρχή, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να αντιληφθείτε την ασθένεια προτού προκαλέσει κάποια βλάβη. Συνήθως, το μάτι θα προεξέχει λίγο στα αρχικά στάδια. Αλλά σε λίγες μέρες, το πρήξιμο μπορεί να διογκώσει σημαντικά ακόμα και την περιοχή  που περιβάλλει τα μάτια.

Όσον αφορά τις αλλαγές συμπεριφοράς, ενδέχεται να παρατηρήσετε λιγότερη δραστηριότητα. Τα ψάρια μπορεί να περνούν περισσότερο χρόνο παραμένοντας κρυμμένα. Μπορεί να δείχνουν ακόμη και παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος για το φαγητό.

pop-eye-disease-eksofthalmia-sta-psaria

Σημείωση: Υπάρχουν ψάρια με εξωφθαλμία ως γεννετικό χαρακτηριστικό, λόγω επιλεκτικής αναπαραγωγής κι όχι ως ένδειξη πάθησης. {alertSuccess}

 

Πόσο σοβαρή είναι ως ασθένεια;

Η νόσος του Popeye είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση φροντίδα. Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να κάνετε θεραπεία, τόσο καλύτερη θα είναι η εξέλιξη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ίδια η ασθένεια δεν είναι θανατηφόρα. Υπάρχουν όμως πολλά παράπλευρα ζητήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ψάρια σας. Για παράδειγμα, τα ψάρια σας θα μπορούσαν να χάσουν την όρασή τους στο ένα ή και στα δύο μάτια.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Viral Hemorrhagic septicemia - Red Pest - Αιμορραγική σηψαιμία {alertError}

Σε περιπτώσεις μονόπλευρης ασθένειας, τα ψάρια μπορούν να αναρρώσουν μετά την απώλεια ενός ματιού. Όμως, η ποιότητα ζωής τους θα επηρεαστεί σοβαρά. Τα προβλήματα επιδεινώνονται  εάν χάσουν και τα δύο μάτια.

Πέρα από το ζήτημα της όρασης, πρέπει επίσης να ανησυχείτε για τις επιπτώσεις άλλων λοιμώξεων. Το Popeye μπορεί γρήγορα να προκαλέσει σηψαιμία. Αυτό συμβαίνει όταν η λοίμωξη περάσει στην κυκλοφορία του αίματος.

Είναι μια θανατηφόρα λοίμωξη. Στις περισσότερες περιπτώσεις του popeye που καταλήγουν σε θάνατο, φταίει ως κύριος λόγος η σηψαιμία. Μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια οργάνων σε όλο το σώμα. Τα ψάρια σας μπορεί επίσης να υποκύψουν σε παρασιτικές λοιμώξεις και σε πολλά άλλα δυνητικά επικίνδυνα προβλήματα λόγω της κατάρρευσης όλου τους του συστήματος, το οποίο τα καθιστά ευάλωτα και σε άλλες παθήσεις που μπορεί το ανοσοποιητικό τους να αντιμετώπιζε υπό άλλες συνθήκες.

Συνήθεις αιτίες

⛔ Υπάρχουν μερικές πιθανές αιτίες που πρέπει να λάβετε υπόψη. Εάν τα ψάρια σας πάσχουν από τη μια πλευρά μόνο, τότε πιθανός ένοχος είναι ο σωματικός τραυματισμός. Τα ψάρια είναι πλάσματα επιρρεπή σε τραυματισμούς. Δεδομένου ότι δεν έχουν βλέφαρα, δεν μπορούν να παρέχουν καμία προστασία στο μάτι τους σε περιπτώσεις πρόσκρουσης ή καυγά. Όποια κι αν είναι η περίπτωση, ο τραυματισμός προκάλεί οίδημα ως απάντηση από το ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ανθρώπους.

⛔ Μια άλλη κοινή αιτία είναι μια εσωτερική λοίμωξη. Τα ψάρια που πάσχουν από άλλες ασθένειες αντιμετωπίζουν συχνά και popeye. Για παράδειγμα, νεφρική ανεπάρκεια, Dropsy ή σοβαρά μεταβολικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση υγρών.

The Tropical Fish Team

Icon Name Στόχος του Tropical Fish είναι να μοιραστεί η ομάδα των συντακτών, την μακρόχρονη εμπειρία της με το αναγνωστικό κοινό. Σε καμία περίπτωση οι συμβουλές αυτές δεν υποκαθιστούν τις υποδείξεις των επαγγελματιών και των κτηνιάτρων. facebook rss email

Νεότερη Παλαιότερη